Skip to main content

Cinque Terre och Italiens Skafferi

Cinque Terre och Italiens skafferi

Bergssluttningar med pastellfärgade hus, fantastisk utsikt och ett azurblått hav. Cinque Terres fem pittoreska städer ligger som pärlor på ett vackert band längs den underbara kuststräckan och fantastiska naturupplevelser väntar när vi besöker några av dessa städer. Med bas i H.C. Andersens Sestri Levante utforskar vi ett av Italiens vackraste områden på vår nyaste kulturresa. Men innan vi kommer så långt, kan vi också se fram emot att uppleva Bologna, regionen Emilia-Romagna – känd som Italiens skafferi – Sestri Levante, Genua och trion Rapallo, Santa Margherita Ligure och Portofino. 

Vi börjar resan i Bologna, som vi kommer att utforska på en stadsvandring – här upplever vi bland annat San Petronio-basilikan, vackra och harmoniska Piazza Maggiore med Neptun-fontänen och Europas äldsta universitet från 1088. Sedan drar vi västerut för att stifta bekantskap med Italiens skafferi; vi besöker Parma och Emilia-Romagna-regionen, där vi naturligtvis ska smaka på specialiteterna – parmaskinka, parmesanost och balsamicovinägern.

Vi lämnar Po-slätten och sätter kurs mot kusten och Sestri Levante – en stad som trollband H.C. Andersen när han vistades staden i oktober 1833. Med utgångspunkt i Sestri Levante åker vi på flera utflykter – först med båt längs kusten vid de pittoreska städerna Santa Margherita Ligure, Rapallo och Portofino, sedan till Liguriens huvudstad Genua och därefter till kuststräckan Cinque Terre. Innan hemresan besöker vi också de berömda marmorbrotten i Carrara och den mysiga bergsstaden Colonnata.

Dagsprogram

 • RESPLAN
  • Dag 1 – Ankomst
  • Dag 2 – Bologna
  • Dag 3 – Parma – Po-slätten – Sestri Levante
  • Dag 4 – Santa Margherita Ligure – Rapallo – Portofino
  • Dag 5 – Liguriens huvudstad – Genua
  • Dag 6 – Cinque Terre
  • Dag 7 – Dag för upplevelser på egen hand
  • Dag 8 – Carrara-marmorbrotten – Hemresa

  INGÅR I PRISET
  • Direktflyg Köpenhamn–Bologna t/r inklusive bagage
  • 2 övernattningar inklusive frukost och middag på hotell Falco d Oro***
  • 5 övernattningar inklusive frukost på Grand Hotel Villa Balbi**** i Sestri Levante
  • 2 x lunch dag 3 och 8
  • Utflykter enligt program
  • Svensktalande reseledare

  INGÅR INTE I PRISET
  • Övriga måltider och dryck till måltiderna
  • Dricks
  • Försäkringar
  • Obligatoriska turistskatter på hotellen 3 € per person och natt i Bologna samt 2 € per person och natt i Sestri Levante

  EVENTUELLA TILLÄGG PER PERSON
  • 4 x middag på Grand Hotel Villa Balbi inkl. 1 glas vin, mineralvatten och kaffe 1050 SEK
  • Enkelrum 1950 SEK
  • Bestämd plats i bussen 200-350 SEK
  • Bestämd plats på planet 50–250 SEK
  • Avbeställningsskydd kostar 6 % av resans pris
  • Reseförsäkring 290 SEK

 • Dag 1: Ankomst

  Efter ankomsten till Bologna flygplats tar vi plats i vår egen buss och åker från flygplatsen till vårt hotell beläget i Colli Bolognesi, som är det vackra naturområdet i backarna runt Bologna i den italienska regionen Emilia-Romagna. Middag på hotellet med lokala specialiteter.

 • Dag 2: Bologna

  Vi börjar dagens upplevelser med ett intressant besök i ett mejeri, där vi följer processen att tillverka områdets berömda ost - parmesanost. Innan vi lämnar mejeriet måste vi naturligtvis smaka på parmesanosten. Efter ostsmakningen beger vi oss mot den spännande staden Bologna.

  Under en stadsvandring upplever vi stadens vackra sevärdheter såsom den imponerande San Petronio-kyrkan, vackra och harmoniska Piazza Maggiore med Neptunfontänen och Europas äldsta universitet från 1088. Under stadsvandringen upplever vi även de välbevarade gamla försvarstornen, som staden också är känd för. Bologna är dessutom känd för de vackra gamla arkaderna med delikatessbutiker och specialbutiker och inte minst de mysiga restaurangerna med lokala specialiteter som tortellini och tagliatelle – och den delikata ”bolognese-såsen". Vi äter middag hemma på hotellet.

  Bologna
 • Dag 3: Parma – Po-slätten – Sestri Levante

  Dagens resa tar oss genom Italiens skafferi. Inget besök i Emilia-Romagna är komplett utan att ha smakat på områdets härliga specialiteter – parmaskinka, parmesanost och balsamicovinäger. Längs vägen mot staden Parma besöker vi en vinägertillverkare där vi invigs i processen med framställning av Balsamicovinäger – och naturligtvis får vi även bekanta oss med denna specialitet. Efter att ha besökt vinägertillverkaren får vi uppleva en av Italiens vackraste städer, Parma, med härliga gamla byggnader som vittnar om stadens stolta förflutna som ett självständigt hertigdöme.
  Innan vi lämnar Po-slätten njuter vi av en god lunch i en lantlig miljö på tonsättaren Giuseppe Verdis ägor – och naturligtvis smakar vi på den lokala skinkan och parmesanosten. Mätta och belåtna sätter vi kurs mot Medelhavet och den vackra staden Sestri Levante.
  Sestri Levante trollband H.C. Andersen när han besökte staden i oktober 1833. H.C. Andersen skrev följande om staden: ”Vi tillbringade natten i Sestri di Livante, jag fick rummet med den bästa utsikten, havsbukten omges av berg, havet lugnt och ändå gick det höga bränningar och det lät som en svag avlägsen åska. Himlen var som eld, långa mörkblå moln och ljusblå klarhet”. Och en av de två vikar som omger staden, kallas än idag Baia delle Favole – Sagobukten. Den andra bukten har smeknamnet Baia del Silenzio – Den tysta bukten. Scenen är som gjord för en underbar vistelse vid Medelhavet.

  Parma – Po-slätten – Sestri Levante
 • Dag 4: Santa Margherita Ligure – Rapallo – Portofino

  Vi befinner oss i ett av Italiens mest exklusiva hörn. Dagens utflykt för oss till städerna Rapallo, Santa Margherita Ligure och Portofino, tidigare små fiskebyar – men där fiskebåtarna idag ligger sida vid sida med jetsetens vackra lustjakter. Städerna har dock behållit sin karakteristiska charm och det hänger fortfarande kläder på tork ut från fönstren eller balkongerna på de färgglada husen i de smala gränderna – som det alltid har gjort. Vi ska uppleva kuststräckan från havet då vi ska på en vacker båttur längs den oländiga, klippiga kusten med utsikt över de pittoreska städerna. Portofino känner vi också till tack vare en av våra berömda målare från den danska guldåldern, Kristian Zahrtmann, som hittade vackra motiv i staden. Målningarna ”Hamnen i Portofino” hänger på Brandts i Odense, och ”Mitt lunchbord i Portofino” kan ses på Ribe Kunstmuseum. Följ i Zahrtmanns fotspår och njut av en god lunch på hamnpromenaden med utsikt över Tigullio-bukten.

  Santa Margherita Ligure – Rapallo – Portofino
 • Dag 5: Liguriens huvudstad – Genua

  Dagens utflykt går till Christofer Columbus hemstad Genua, vars historiska centrum finns med på Unescos världsarvslista.
  Som självständig sjöfartsrepublik hade staden tillnamnet La Superba – Medelhavets stolthet. Genua var också Europas kulturhuvudstad 2014 – detta på goda grunder, eftersom Genua är en mycket vacker och spännande stad. Vi går på en stadsvandring där vi ser de vackra gamla köpmanspalatsen och pittoreska gamla slingrande gator och gränder som vittnar om stadens fascinerande historia som självständig sjöfartsrepublik från 1100-talet och framåt. Under uppehållet i staden finns det möjlighet att besöka stadens nya stolthet – Europas näst största akvarium – eller kanske det intressanta sjöfartsmuseet. Till lunch rekommenderas focaccia eller pasta med genovesisk pesto, som är de lokala specialiteterna.

  Liguriens huvudstad – Genua
 • Dag 6: Cinque Terre

  Fantastiska naturupplevelser står på dagens program. Vi ska få uppleva kuststräckan med de fem pittoreska städerna Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso, som utgör Cinque Terre.
  Städerna ligger som ett pärlband på bergssluttningarna. Vi åker med lokaltåget längs Cinque Terre. Naturligtvis gör vi uppehåll i ett par av städerna med de färgglada husen för att uppleva den speciella atmosfären och bli bergtagna av den ena vackra utsikten efter den andra.

  Cinque Terre
 • Dag 7: Dag för upplevelser på egen hand

  Dagen är helt och hållet tillägnad egna upplevelser i Sestri Levante – kanske en promenad längs via H.C. Andersen. Eller så kan du ta en tur med lokaltåget längs kusten till några av de andra vackra städerna som Chiavari eller Santa Margherita Ligure. Vandringslystna lockas kanske av en vandring i Cinque Terre. En tur till stranden kan säkert också fresta. Eller kanske de sista inköpen av lokala specialiteter – det finns säkert plats för en burk pesto i väskan.

  Dag för upplevelser på egen hand
 • Dag 8: Carrara-marmorbrotten – Hemresa

  Även på resans sista dag väntar oss fina reseupplevelser. Efter frukost lämnar vi vårt hotell och sätter kurs mot de fascinerande marmorbergen i Carrara. Under århundraden har det brutits marmor i Carrara. Den kända konstnaren Michelangelo valde ut marmorblock i brotten för sina vackra konstverk. Även idag är det spännande att se hur man bryter den vackra vita marmorn. Vi avnjuter en lätt lunch med lokala specialiteter i den mysiga bergsstaden Colonnata, innan turen går över de hisnande Appeninerna tillbaka mot Po-slätten. Mätta på intryck sätter vi kurs mot Bologna flygplats för att påbörja hemresan till Köpenhamn.

  OBS! Ordningen för dagsprogrammet kan komma att ändras utan föregående meddelande.

  Carrara-marmorbrotten – Hemresa

Hotell

Grand Hotel Villa Balbi & Hotel Falco d'Oro
Grand Hotel Villa Balbi & Hotel Falco d'Oro
Grand Hotel Villa Balbi - Grand Hotel Villa Balbi är stadens bästa hotell med en fantastisk belägenhet på strandpromenaden. Ett flott, äldre hotell med stilfull inredning i lobby, bar och restaurang...