Skip to main content

Frågor och svar - Italien

Adapter

Du behöver inte ta med adapter på resor till Italien med Best Travel.


 

Kreditkort

Alla våra hotell accepterar vanliga kreditkort, och det gäller också för de flesta större butiker i städerna. Vissa gallerier och hantverksbutiker, mindre butiker i städerna och många butiker på landet accepterar inte kreditkort.

Du kan inte förvänta dig att kunna betala med kort som i Skandinavien. För i Italien accepteras inte kortbetalning av små belopp – ofta finns det ett minimibelopp i storleksordningen 50 euro – på många ställen ännu högre minimibelopp – och i Italien kan man inte få ett belopp ”över det aktuella beloppet” – alltså ta ut kontanter, som man kan i Skandinavien. Därför är det alltid en bra idé att ha lite kontanter med sig för inköp av vatten, souvenirer och liknande.


 

Dricks

I Italien har man en annan kultur kring dricks än vad vi är vana vid i Skandinavien. Inom servicesektorn är lönen relativt låg, vilket sedan kompenseras av att man normalt får dricks. Många restauranger ser till att personalen får dricks genom att ta ut en avgift för ”servizio” på normalt 10–15 %. På restauranger, caféer och barer där det inte tas ut en avgift för ”servizio”, är det brukligt att lägga motsvarande belopp i dricks till personalen. På hotellrum lägger man normalt en summa till personalen. Och på utflykter är det brukligt att lämna dricks till föraren. En lämplig summa är 1 euro per dag.


 

Lämplighet för rörelsehindrade

Vi förutsätter normalt att man är självgående och klarar av vanliga promenader på våra resor. För resorna till Italien kan vi också upplysa om att man på utflykter ofta går på ojämn mark. Användning av rullator och rullstol blir besvärligt på grund av höga trottoarkanter, kullerstenar och ofta många trappor. 

Specifikt om Rom:
Stadsvandringar i Rom sker under flera timmar, där det oftast inte finns möjlighet att ta pauser på vägen. För att minska föroreningarna får turistbussar inte längre hämta upp gäster vid hotellen i samband med utflykter. Detta ska istället göras från uppsamlingsplatser runt om i staden. Dessa uppsamlingsplatser kan ligga upp till 15 minuters promenad från vissa hotell. Det är endast vid ankomst och avresa som bussarna kan få tillstånd att köra ända fram till hotellen.

Specifikt om Pompeji och andra arkeologiska utgrävningar:
Terrängen är mestadels ojämn, och det kan förekomma större avstånd där man måste gå till fots. 

Specifikt om utflykter som inkluderar båtturer:
Var uppmärksam på nivåskillnader mellan båten och kajen.

Specifikt om Toscana:
Resan är inte lämplig för rörelsehindrade, eftersom många av resans utflykter sker i ojämn terräng.

Specifikt om Sorrentohalvön:
Terrängen på Sorrentohalvön är olämplig för rörelsehindrade. Detta gäller normalt även hotellområdet. Det finns ofta trappor, nivåskillnader och ibland kan bussen inte köra ända fram till hotellet – vid ankomst och avresa anordnas i sådana fall bagageservice. 


 

Försäkringar

Oavsett om du reser till Italien eller något annat land i Europa, är det en bra idé med en reseförsäkring som garanterar dig behandling i händelse av en olycka, sjukdom, hemresa, stöld etc. – Läs mer om vår reseförsäkring här

Ett avbeställningsskydd är alltid en bra idé, du kan ju få förhinder så att du inte kan resa.


 

Fotografering

Om du vill fotografera människor och husdjur, är det en bra idé att fråga först. I vissa kyrkor är det tillåtet att fotografera, i andra måste du fotografera utan blixt och i ytterligare andra måste du köpa ett tillstånd i kyrkan om du vill fotografera. Man får inte fotografera eller filma vid gränsövergångar, i hamnar och på flygplatserna vid pass- och säkerhetskontroll. Fotografering och filmning av polis och militär får inte göras av säkerhetsskäl. Vid överträdelse riskerar du att din kamera eller mobiltelefon konfiskeras.


 

Handikappförhållanden

Tyvärr mycket dåliga. Offentliga utrymmen är mycket sällan anpassade för funktionshindrade.


 

Helgdagar

1 januari – Nyår (Capodanno)
6 januari – Trettondagen (La Befana)
Påskdagen och Annandag påsk – inget fast datum

April 25 – Italiens Befrielsedag (Festa della Liberazione)
1 maj – Arbetarnas dag (Festa del Lavoro)
2 juni – Republikens dag (Festa della Liberazione)
15 augusti – Ferragosto (Marie himmelsfärd)
1 november – Allhelgonadagen (Ognissanti)

8 december – Marie avlelse (Immacolata Concezione)

25–26 december – Jul (Natale)

 

Utöver detta finns det lokala helgdagar där till exempel lokala skyddshelgon firas.


 

Hotellstandard

Den italienska standarden är i grunden som i resten av södra Europa, på vissa ställen lite lägre. Italienarna älskar det överdådiga och hotellen är ofta elegant och vackert inredda i gemensamma utrymmen, medan rummen ofta är ganska enkelt inredda. Badrummen är ofta små och av lägre standard. 


 

Mat och vin

Italienarna gör inte så mycket av frukosten, men på våra hotell i Italien serveras frukost med bröd, marmelad och pålägg.
Lunch är sen gammalt dagens stora måltid – helst med tre rätter (primo, secondo och dessert eller frukt och till sist kaffe), men i det moderna Italien är lunch ofta en mindre måltid med en eller två rätter, och på de allra flesta restauranger och caféer man kan köpa en smörgås, en sallad eller en portion pasta om lunchaptiten inte är så stor. De ställen där vin ingår i resans pris serveras husets vin.


 

Kan jag dricka vattnet?

Som en allmän regel kan du dricka vattnet i Italien. Om inte finns det normalt en skylt vid fontänen/kranen.


 

Mått

Man räknar i kilo, meter och liter precis som hemma. På marknader säljs till exempel sallad under sommaren i portioner på 100 g. Bröd betalas oftast per gram, inte per styck.


 

Offentliga toaletter

Det finns mycket få offentliga toaletter i Italien och rengöringen lever inte alla gånger upp till nordisk standard. I många barer det är OK att gå in och be att få låna nyckeln till toaletten.


 

Pass och visum

Både barn och vuxna måste ta ett giltigt pass när man reser till Italien. Du behöver inte visum eller andra ”officiella” papper.


 

PC, iPad

Fler och fler hotell i Italien har fri tillgång till internet – på rummen och/eller i allmänna utrymmen – men det finns fortfarande många hotell där du måste betala för tillgång till internet och enstaka hotell utan tillgång till internet.


 

Klädkoder

I kyrkorna måste man vara ordentligt klädd, inga bara axlar eller ben – det vill säga inga shorts, minikjolar eller ärmlösa t-tröjor/toppar. Italienarna gör traditionellt mycket av sitt utseende, man ska utgöra ”la bella figura” – se ordentlig ut, klä sig fint och bete sig på ett lämpligt och korrekt sätt samt respektera andra.


 

Religion

Italienarna är övervägande romersk-katolska, men det utövas också ett antal andra religioner i Italien.


 

Rökning

Det är rökförbud på offentliga platser, och fler och fler hotell blir rökfria. Vissa restauranger har inrättat speciella rökrum.


 

Språk

Det officiella språket i Italien är italienska, och de allra flesta italienare talar och förstår idag italienska. Italien är en samling av tidigare självständiga stater, många med sitt eget språk och fortfarande talas många olika språk och dialekter i Italien – bland annat tyska, franska, venetianska, korsikanska och sardiska.
Många italienare talar och förstår engelska idag – särskilt inom turistnäringen.


 

Vett & Etikett

Italienarna är i grunden ett mycket artigt folk och man säger fortfarande ”Ni”, förutom bland ungdomar. Filosofin om ”la bella figura” – att se ordentligt ut, klä sig fint och bete sig på ett lämpligt och korrekt sätt samt respektera andra – efterlevs fortfarande av många.

Vi känner Italien som ett vinland och italienare dricker gärna en aperitif, ett glas vin eller flera till maten, men det anses som dålig stil att dricka sig full och man dricker i stort sett endast till maten.


 

Tidszon

Ja. När klockan är 12 här, är den också 12 i Italien.


 

Tryggt att röra sig

Det är, som i Skandinavien, på de flesta ställen tryggt att gå ensam, men det är ofta en bra idé att följas åt med andra när du är turist på en främmande plats.


 

Turistskatt

På de flesta boenden i Italien tas det ut en turistskatt som betalas kontant direkt till hotellet. Best Travel försöker alltid informera om det aktuella beloppet och upplyser om detta under varje resa. Men vi vill göra er uppmärksamma på att på många ställen kan skatterna ändras utan föregående meddelande – och på vissa ställen flera gånger om året. Vi reserverar oss därför för att turistskatten kan ha ändrats från när du bokade resan och fram till tiden för din vistelse på resmålet.


 

Vaccinationer

Nej, det finns inget krav på speciella vaccinationer för en resa till Italien.


 

Valuta

Den italienska valutan är euro.


 

Väder

Italien har ett milt medelhavsklimat, och medeltemperaturen i Italien är högre än i Skandinavien. I söder har Italien ett torrt och varmt, subtropiskt klimat med korta vintrar utan frost. Mot norr i Alperna och Po-dalen, har Italien ett tempererat klimat med lägre temperaturer och längre och kallare vintrar. Regn kommer ofta som kraftiga byar och mer sällan som dagsregn.


 

Öppettider

I de stora städerna finns butiker och stormarknader som håller öppet hela dagen från 8/9–17/19 (orario continuato), men de flesta stänger vid middagstid mellan kl. 13 och 15/15.30. I storstäder och på turistorter håller en del restauranger öppet hela dagen, men oftast stänger de efter lunch vid 14/15-tiden och öppnar igen på kvällen vid 18/19-tiden. På söndagar har butikerna mestadels stängt, och många butiker har utöver detta stängt en halv eller hel dag en gång i veckan.