Skip to main content

Frågor och svar - Spanien

Adapter

Det används i stor utsträckning samma eluttag i Spanien som i Skandinavien. Spanien använder främst 230 V, 50 Hz växelström, på vissa ställen 110 V eller 125 V.

Läs om el och kontakter här


 

Dricks

Det är normalt att ge dricks Spanien. Service ingår officiellt i priserna, men det är normalt att avrunda uppåt, eller att lägga på ca 10 % på notan på restauranger samt att ge några euro åt städpersonal och taxichaufförer.


 

Lämplighet för rörelsehindrade

Vi förutsätter normalt att man är självgående och klarar av vanliga promenader på våra resor. För resorna till Spanien kan vi också upplysa om att man på utflykter ofta går på ojämn mark.

Specifikt om Mallorca:
Utflykten till Soller inkluderar en vandring på ca 2 km. 

Specifikt om Teneriffa:
Utflykten till Icod inkluderar promenad i ojämn terräng med många trappor.
Hotel Diamante Suites ligger på toppen av en mycket brant backe – och det kan förekomma långa avstånd inom hotellområdet.

Specifikt om Andalusien:
Utflykten till Alhambra inkluderar en rundvandring till fots på ungefär 2½ timme.


 

Försäkringar

Oavsett om du reser till Spanien eller något annat land i Europa, är det en bra idé med en reseförsäkring som garanterar behandling i händelse av en olycka, sjukdom, hemresa, stöld etc. – Läs mer om vår reseförsäkring här

Ett avbeställningsskydd är alltid en bra idé, du kan ju få förhinder så att du inte kan resa.


 

Helgdagar

Förutom de officiella helgdagarna i Spanien finns ett antal regionala helgdagar – här är de officiella helgdagarna:
1 januari – Nyår (Año Nuevo)
6 januari – Trettondagen (Epifania del Señor)
Påskdagen och Annandag påsk – inget fast datum
1 maj – Arbetarnas dag (Fiesta del Trabajo)
15 augusti – Marie himmelsfärd (Asuncion de la Virgen)
12 oktober – Spaniens nationaldag (Fiesta Nacional de España)
1 november – Allhelgonadagen (Todo los Santos)
6 december – Grundlagsdagen (Dia de la Constitución Esoañola)
8 december – Marie avlelse (Immaculada Concepción))
25 december – Jul (Navidad del Señor)


 

Hotellstandard

Hotellstandarden i Spanien är i grunden som i resten av Europa, på vissa ställen lite lägre, men spanjorerna är liksom andra sydeuropéer förtjusta i prakt och överdådiga tyger samt gnistrande ljuskronor. Rum och gemensamma utrymmen är ofta utan mattor på grund av sommarvärmen.


 

Kan jag dricka vattnet

Om du vill vara 100 % säker, så håll dig till vatten på flaska! Vattensystemet i Spanien har förbättrats under de senaste åren men kvaliteten är inte som här hemma.


 

Pass och visum

Du måste ha ett giltigt pass när du reser till Spanien. Du behöver inte visum eller andra ”officiella” papper. Från den 26/6 2012 måste också alla barn ha eget pass.


 

PC, iPad

Fler och fler hotell i Spanien har tillgång till Internet/gratis internettillgång – på rummen och/eller i gemensamma utrymmen, men det finns fortfarande många hotell där du måste betala för tillgång till internet och en rad utan tillgång till Internet, särskilt utanför städerna. Det finns många internetcaféer i spanska städer.


 

Klädkoder

På offentliga platser bör man inte bära badkläder och i kyrkor måste man ha täckande kläder, inga bara axlar eller ben – det vill säga inga shorts, minikjolar eller ärmlösa t-tröjor/toppar. På de flesta hotell förväntas att herrarna bär långbyxor till middagen. 


 

Religion

Spanjorerna är övervägande romersk-katolska, men det utövas ett antal andra religioner i Spanien.


 

Rökning

Det är rökförbud på offentliga platser, och fler och fler hotell blir rökfria. Vissa restauranger har inrättat speciella rökrum. Det är förbjudet att röka utomhus på ett antal offentliga platser, till exempel i närheten av sjukhus.


 

Språk

Det officiella språket i Spanien är spanska och de allra flesta spanjorer talar och förstår spanska. Utöver detta finns det ett antal officiella regionala språk – baskiska, katalanska, valencianska, galiciska och mallorquinska.

Många spanjorer talar och förstår engelska idag – särskilt inom turistnäringen och framförallt i de större städerna.


 

Tidszon

Ja. När klockan är 12 här, är den också 12 i Spanien – förutom på Kanarieöarna som ligger en timme efter.


 

Kläd- och skostorlekar

Spanska klädstorlekar är ofta ett nummer mindre, det vill säga att en spansk storlek 40 motsvarar en svensk 38.
I Spanien använder man skostorlekar som i Skandinavien – eller de brittiska 5, 6, 7 osv, där 5 är som här hemma en storlek 38.


 

Vaccinationer

Nej, det finns inget krav på speciella vaccinationer för en resa till Spanien.


 

Valuta och kreditkort

Den spanska valutan är euro.

Alla våra hotell accepterar vanliga kreditkort, och det gäller också för de flesta större butiker i städerna. Vissa gallerier och hantverksbutiker, mindre butiker i städerna och många butiker på landet accepterar inte kreditkort. Det är alltid en bra idé att ha lite kontanter med sig för inköp av vatten, souvenirer och liknande.


 

Väder

Spanien är ett så stort land att klimatet varierar från norr till söder och norra Spanien har lägre temperaturer än södra Spanien och de berömda semesteröarna.

Genomgående har Spanien högre temperaturer än Skandinavien, även i Barcelona i nordost är sommaren lite varmare än normalt hemma med en medeltemperatur på upp till 24 och upp till 28 i juni–augusti. Juni och juli är oftast relativt torra månader, medan Barcelona i augusti får mer regn än vi får i Skandinavien.

Malaga på Costa del Sol har under sommarmånaderna högsta genomsnittliga temperaturer mellan 27 och 30 grader och regn är en sällsynt sommargäst. I september–oktober ligger temperaturerna i genomsnitt på upp till 24–28 grader, och man kan förvänta sig lite regn.

Mallorca ligger i Medelhavet och har ett härligt semesterklimat. Under sommarmånaderna, när det bara kommer enstaka regnskurar, kan medeltemperaturen komma upp i 25–30 grader. Mars, april och maj är öns vårmånader, medan vintermånaderna från december till februari har temperaturer mellan 5 och 15 grader och en del regn.

Madrids sommartemperaturer varierar mellan 14 och 32 grader med massor av sol och få regnskurar. Mellan november och februari, kan den genomsnittliga temperaturen variera mellan 2 och 14 grader och man kan förvänta sig regnskurar. Från mars till maj stiger temperaturen och här kan den nå 15–22 grader.

Populära Teneriffa har sommartemperaturer på upp till 23–26 grader och även på vintern är det varmt på ön – i december kan man förvänta sig temperaturer mellan 13 och 19 grader och på våren ligger temperaturen mellan 15–21 grader. Vintern och våren bjuder på regnskurar medan sommarmånaderna är relativt torra.


 

Öppettider

I de stora städerna och turistorterna finns butiker och stormarknader som håller öppet hela dagen från 8/9–17/19, men de flesta stänger vid middagstid mellan kl. 13.30/14.00 och 16.00/17.00. I storstäder och på turistorter håller en del restauranger öppet hela dagen, men oftast stänger de efter lunch vid 14/15-tiden och öppnar igen på kvällen vid 19-tiden. Söndagar är butikerna oftast stängda.