Skip to main content

Frågor och svar - MSC Cruises

Bagage
Om du börjar/avslutar kryssningen med flyg ska du vara uppmärksam på flygbolagets bagageregler. Dessa hittar du på www.best-travel.se/flyginformation

Om det inte ingår resa med flyg på din kryssning, rekommenderar MSC Cruises sina gäster att begränsa sitt bagage till två väskor per person (som inte får vara större än 90 x75 x 43 cm och väga mer än 23 kilo per bagage) och två handbagage per person (som inte får vara större än 56 x 45 x 25 cm och 23 kilo per handbagage). I det biljetthäfte som du får innan avresa finns det speciella bagagelappar som du ska sätta på ditt bagage före ombordstigning. Tänk på att ditt bagage kontrolleras före ombordstigning. Det är inte tillåtet att ta med exempelvis mat och dryck. 

När du lämnar fartyget kommer bagaget att tas från hytten till kajen av fartygspersonal. Kvällen före delas bagagelappar ut som ska sätts på väskorna. Bagaget sätts utanför hytten efter middag. Då inte alla gäster kan gå av samtidigt, delas man in i grupper efter bagagelapparnas färger. Det framgår av programmet vilken tid din grupp ska lämna fartyget.


Betalning ombord
Livet ombord på alla MSC-fartyg är helt kontantfria. Det betyder att man inte betala med varken kreditkort eller kontakter när man handlar dryck, shoppar i fartygets butiker eller köper utfärder. Alla dessa kostnader läggs på ditt MSC Cruise Card (läs mer under MSC Cruise Card) och läggs ihop på resans sista kväll. Vid alla köp skriver man under och det är upp till var och en att få utskrivet ett kontoutdrag. Så vet man hur mycket man har spenderat ombord. Det är också möjligt att se kontoutdraget på sin tv i sin hytt. 


Biljetthäfte
Cirka en vecka före avresa skickar vi färdhandlingar från MSC Cruises. Dessa handlingar är utställda av MSC och innehåller själva biljetten som du ska visa vid ombordstigning samt bagagelappar att användas vid ombordstigning. Extra bagagelappar kan fås av fartygspersonal vid check-in. 


Butiker ombord 
Alla fartyg har butiker som bland annat säljer parfym, smycken och kläder samt ett urval av tax-freevaror. Det finns också frisör, fotograf och tvättservice (ej självbetjäning) ombord. 

Tänk på att alla alkoholhaltiga drycker, inköpa i taxfree-butik, får inte tas ombord och de delas ut till passagerare kvällen innan resans avslut.


Barnklubb
Barn är mycket välkomna ombord på MSC och fartygets faciliteter är anpassade för barnfamiljer. 

Det finns underhållning och aktiviteter för barn från tre år och uppåt. Barnaktiviteter är gratis och är indelat efter olika åldersgrupper. 

De olika åldersgrupperna är: 

     •Mini Club- från 3- till 6 år
     •Junior´s Club- från 7 – 11 år
     •Young Club- från 12 till 14 år
     •Teen Club- från 15 till 17 år

Alla aktiviteter, både för yngre och äldre gäster, är alltid på engelska och på en del andra språk (ej skandinaviska språk). 

MSC erbjuder inte barnvakt. 

Det finns lekområde, både inomhus och utomhus på fartygen. 

Det finns barnstolar och barnmenyer i restaurangerna men ingen särskild service för barn. Man kan själv ta med bestick, koppar med mera och diska dessa i sin hytt. 

På utfärderna erbjuds speciella barnpriser som gäller för barn upp till 13 år. 


Check-in 
Vi rekommenderar check-in tre timmar före fartygets avresetid. Det är oftast möjligt att komma tidigare. Kommer man tidigt ombord kan njuta av lunch ombord den första dagen. Du kan se i ditt biljetthäfte när det är möjligt att checka in på just din kryssning. Check-in stänker en och en halv timme före avgång. Med undantag för amerikanskan hamnar där check-in stänger två timmar före avgång. 

Ombordstigning sker enligt följande schema: 

  1. Först levereras bagaget till besättningen som ser till at bagaget kommer till din hytt. Tänk på att sätta på alla bagagelappar före ankomst till fartyget. Du kan eventuellt få extra bagagelappar vid fartyget. 

  2. Sedan går du till check-indisken och visar ditt biljetthäfte och pass för varje resedeltager 

  3. Säkerhetskontrollen passeras och ett foto tas av alla passagerare

  4. Du går sedan direkt till din hytt. Hyttdörren är öppen. I din hytt hittar du ditt MSC Cruise Card som alltid ska visas vid avstigning och ombordstigning samt vid alla köp ombord. Detta kort fungerar också som nyckel till din hytt

  5. För att du ska kunna köpa saker ombord, måste du aktivera ditt MSC Cruise Card och registrera ditt kreditkort. Det görs i automater som finns på flera ställen på fartyget. 

Det hålls en säkerhetsövning som är obligatorisk. Information om detta ges ombord.


Dricks och service charge
Att ge dricks är kutym på de flesta kryssningsfartyg. För att vara säker på att alla personalgrupper ombord får en rimlig fördelning av inkomna drickspengar administreras dessa av MSC. Det går till så att på ditt MSC Cruise Card  dras automatiskt följande belopp:

€10 per dag/per person i dricks. Barn, två -11 år, betalar halva priset. Barn under två år betalar inte dricks. 

Detta system betyder att det inte förväntas att du ska ge drickspengar till exempelvis serveringspersonal i restauranger eller till personal som städar din hytt. 

Tänk på att det tillkommer 15 procent så kallad service charge på drycker. Det är för att säkerställa den höga servicen ombord (gäller ej dryckpaket om de har köpts innan kryssningens start). 

Köp av dryckpaket via Best Travel ska ske senast 35 dagar före avresa. Därefter kan dryckpaket köpas direkt via MSC Cruises hemsida.


Dryckesvaror
Det finns tillgång, dygnet runt, till gratis kaffe/te/vatten i fartygets bufférestaurang. Dryckesvaror kan konsumeras och du blir debiterad eller så kan man köpa till ett av nedanstående dryckpaket. Du sparar 15 procent på dyrckpaketets pris om du köper paketet före avresa. Köp paketet hos Best Travel senast 35 vardagar före avresa. Därefter kan du köpa paketet direkt hos MSC Cruises via deras hemsida. 

-Easy dryckpaket* - (är inkluderat vid köp av hytt i Aurea-kategorin). 
Obegränsat intag av dryckvaror med styckpris upp till €6/ $5:Fatöl, husets vin i glas, utvald alkohol, cocktails och aperitifer, alkoholfria cocktails, läsk och juice i glas, vatten på flaska samt kaffe, specialkaffe, te och varm choklad. 
Pris per person och dag SEK.  (SEK.   på kryssningar från Miami och New York).

-Premium dryckpaket
Obegränsat intag av dryckvaror med styckpris upp till €6/ $5:Fatöl, husets vin i glas, utvald alkohol, cocktails och aperitifer, alkoholfria cocktails, läsk och juice i glas, vatten på flaska samt kaffe, specialkaffe, te och varm choklad.
Pris per person och dag SEK.  (SEK.   på kryssningar från Miami och New York).

-Alkoholfritt/barnpaket
Obegränsat intag av alkoholfria cocktails, läsk, juice, mineralvatten, kaffe, specialkaffe, te, varm choklad, isglass.
Pris per barn och dag  SEK.   vuxen per dag SEK.      (SEK.    på kryssningar från Miami och New York).

*Easy dryckpaket kan inte användas i specialrestaurangerna- här är det enbart Premium dryckpaket som kan användas. Det är möjligt att uppgradera från Easy till Premium ombord på fartyget.


El på fartyget 
Elektricitet ombord på alla fartyg är 110/220V i hytten. Om det är nödvändigt med adapter kan adapter lånas i informationsdisken. 

Tänk på att inga värmeutvecklande apparater som vattenkittlar, flaskor till bebisar, elektriska värmetäcken et cetera) är tillåtet ombord. 


Graviditet
MSC tillåter gravida att resa till och med vecka 23 i graviditeten. Det rekommenderas att gravida tar med sig ett läkarintyg som garanterar att den gravida är i form att resa under den tid som kryssningen varar. 


Gäster ombord
Det är inte tillåtet att bjuda in gäster ombord. 


Var avseglar fartyget från? 
När vi sänder dig din MSC-biljett, kommer vi också att upplysa varifrån fartyget avgår: 

I Kiel avgår fartygen under 2020 oftast från Ostuferhafen. 

I Köpenhamn avgår fartygen från någon av dessa hamnar: 

- Frihamnen, med bland annat Orientkajen, Levantkajen och Sundkajen. Närmaste station är Nordhavn varifrån det är 15 minuters promenad till Frihamnen. Buss 26 är ett alternativ. 

- Langelinie. Närmaste station är Østerport varifrån det är 15 minuters promenad till Langelinie. 

-Den nya kryssningsterminalen Oceankaj. Närmaste station är Nordhavn varifrån det är 45 minuters promenad till Oceankaj. Buss 26 trafikerar även denna sträcka. Det finns parkeringsmöjligheter från cirka …………….SEK per vecka. 

I Köpenhamn är hemkomst inte nödvändigtvis till samma kaj som kryssningen startar ifrån. 

Startar din kryssning på annan ort än de ovan nämnda sänder vi information om avreseort när ditt biljetthäfte sänds ut. 

Oavsett avreseplats i Köpenhamn kan vi erbjuda parkering till fördelaktiga priser. Läs mer under avsnittet Parkering.


Internet ombord
Dela dina upplevelser med familj och vänner när du är på resa! MSC Cruises erbjuder wi-fi, via satellitförbindelse, 24 timmar om dygnet och nästan överallt på fartyget. Förbindelsen kan användas via din smartphone, padda eller lap-top. 

Välj mellan två olika varianter: 

-Standard (Medelhavet, Nordeuropa, Kuba, Antillerna, Dubai)
Pris på kryssningar på 5-7 nätter SEK 
Förbruka maximalt 2 GB (på MSC Seaview, Bellisima, Grandiosa, Splendida är det 2,5 GB). 
Tillgång till sociala medier, chat-appar, e-post och surfa på nätet med upp till två enheter. 

-Premium (Medelhavet, Nordeuropa, Kuba, Antillerna, Dubai) 
Pris på kryssningar på 5- 7 nätter SEK 
Förbruka maximalt 4 GB (på MSC Seaview, Bellisima, Grandiosa, Splendida är det 5 GB) 
Tillgång till sociala medier, chat-appar, e-post och surfa på nätet med upp till fyra enheter.


Hytter
Alla hytter är ovanför vattenlinjen och inga hytter är placerade under däck 5. Vi vill göra er uppmärksamma på att om man väljer en hytt av typen ”utsides Bella” kan livbåtarnas placering blockera helt eller delvis utsikten. Detta gäller inte på fartygen MSC Fantasia, MSC Divina, MSC Preziosa och MSC Splendida. 

Hytter med egen balkong har obegränsad utsikt. Det finns dock i kategori BELLA på MSC Fantasia/MSC Splendida hytter med begränsad utsikt (8138, 8140, 8141, 8142, 8143, 8144, 8145 och 8147) och på MSC Divina/MSC Preziosa (8134, 8136, 8137, 8138, 8139, 8140, 8141 och 8143). 

Alla hytter har två enkelsängar som kan sättas ihop till en dubbelsäng, badrum/toalett, A/C, tv, telefon, fön, minibar och värdeskåp. Det är städning av hytterna två gånger dagligen. Det är inte tillåtet att röka i din hytt, inte heller på balkongen. Det finns eluttag för 220 volt. 

Av och till kan vi redan kort efter din beställning upplysa om ditt hyttnummer och dess exakta placering på fartyget. MSC förbehåller sig dock rätten att ändra till annan hytt av motsvarande eller högre hyttstandard. 


Husdjur
Det är inte tillåtet att medföra något slags djur ombord. 


MSC Club 
Är du medlem i MSC Cruises lojalitetsprogram MSC Voyager Club ska du uppge medlemsnummer vid beställning. Det är mycket viktigt eftersom det inte är möjligt att få en eventuell rabatt utbetalt efter att resan är betald. 

Observera att MSC inte ger rabatt till medlemmar på kryssningar, där Best Travel har förhandsinköpt hytter, samt på vissa nedsatta avgångar. 

Per 19 juli 2015 finns fem olika medlemsnivåer:

     •Welcome   ????
     •Classic
     •Silver
     •Gold
     •Platina

Medlemmar på Welcomenivå kan inte få rabatt på själva kryssningen. 

Man tjänar poäng ombord vid köp samt vid val av kryssning. Schemat nedan visar hur många poäng man får per kryssning. 
 

Hyttvariant     1-4 nätter ombord         5-9 nätter ombord     10  eller fler ombord

       Bella                  200                                  500                              700

 Fantastica                400                                  700                              1000

        Aurea               600                                  1000                             1500

Yacht Club               800                                  1500                             2000
 

Medlemskap i MSC Voyagers Club ger förutom en mängd fördelar ombord också intjäning av poäng och rabatter på många kryssningar (ej dryckpaket, flyg och andra tilläggstjänster).

Du hittar mer information här


MSC Cruise Card 
Vid ombordstigning mottar alla gäster ett MSC Cruise Card som är i samma storlek som ett bankkort. Det är ett magnetiskt kort som du alltid har med dig. Kortet har flera funktioner- Det fungerar bland annat som hyttnyckel. Kortet ska visas fram varje gång du går i land och går ombord. Dessutom ska du visa fram kortet när du handlar i butikerna ombord, beställer behandlingar på spa, samt när du köper drycker och utfärder. 

För att få ett MSC Cruise Card ska du, vid check-in, visa fram ditt kreditkort (VISA, Mastercard eller American Express) som registreras. Har man inte ett kreditkort kan man i stället lägga en deposition om €250. 

På ditt MSC Cruise Card kan du också se i vilken restaurang, vilket bord och vilken tidpunkt det är reserverat middag för dig. 


Måltider
Man äter gott till sjöss och det finns goda möjligheter att få hungern stillad ombord på MSC-fartygen. Dagen startar med frukost. Här kan du välja på att få frukosten (kontinentental frukost) levererad till din hytt (endast gratis om du har valt en hytt i Fantastica- eller Aureakategorin). Det finns ett stort självbetjäningsbord i bufférestaurangen eller servering i huvudrestaurangerna. Lunch kan fås som à la carte eller buffé. En mindre buffé kan oftast finnas vid baren på pooldäcket. Middagen är indelad i två sittningar, en tidig sittning, klockan 17.30-19.30, och en senare, klockan 19.45-21.45 i huvudrestaurangerna. Här sitter man vid bord med plats för 6-8 gäster. Du har möjlighet att vid beställning ha önskemål om vilken tid du föredrar, men detta kan först bekräftas vid ombordstigningen. 

Fartygets bufférestaurang är öppen 20 timmar rom dygnet varje dag klockan 06.00-02.00 Under öppettiderna ändras utbudet under olika tidspunkter under dagen. 

Dygnet runt finns det gratis kaffe/te och isvatten i bufférestaurangen. 

Middagen är, som utgångspunkt, à la carte-servering. Menyn ändras varje kväll och det finns även barnmeny. 

Det finns också möjlighet att äta mer informellt på fartygets bufférestaurang. På fartygen MSC Orchestra, MSC Poesia, MSC Musica, MSC Magnifica, MSC Fantasia, MSC Divina, MSC Preziosa och MSC Splendida finns förutom de inkluderade restaurangerna flera specialrestauranger där man mot tillägg, runt €15 och uppåt, har möjlighet att äta lunch och middag. 

Måltidstider och öppettider på samtliga barer, kaféer och restauranger ombord framgår på baksidan av det program som varje dag lämnas i din hytt.


Upplevelsekategorier 
Bella

BELLA är det prisvänliga sättet att njuta av komfort ombord på ett elegant, modernt kryssningsfartyg. Välj mellan insides hytt, hytt med havsutsikt eller hytt med balkong. Möjlighet att önska en tidig eller sen middag i restaurangen bekräftas först ombord. 

Fantastica 
Med FANTASTICA får man hytter med mer fördelaktig placering på fartyget. Väl mellan insides hytt, hytt med havsutsikt eller hytt med balkong. Vidare finns 24 timmars room service med gratis leverans, samt prioritet på tidig eller sen middag i restaurangen. När du använder dig av room service behöver du inte betala för leverans till hytten. 

Aurea
Utöver fördelarna med BELLA och FANTASTICA får du med AUREA en hytt/svit med härliga skönhetsprodukter för hår och kropp samt morgonrock och tofflor. Dessutom ingår ett spa-paket med en massagebehandling per person och obegränsad tillgång till spaavdelningens thermalområde under hela kryssningen. Som AUREA-gäst har man också tillgång till separat soldäck, prioriterad ombordstigning och bagagehantering samt valfri tid för lunch och middag i en speciell del av restaurangen. Dryckpaketet EASY är inkluderat i priset för AUREA-gäster. 


MSC Yacht Club 
Ett exklusivt område på fartyget som är själva essensen av lyx. Här bor du i överdådigt inrättade sviter och har butler och conciergeservice dygnet runt. MSC Yacht Club har egen restaurang, lounge och soldäck med pool. Drycker är inkluderade i alla MSC Yacht Clubs områden samt i hyttens minibar. Yacht Club finns på MSC Fantasia, MSC Splendida, MSC Divina och MSC Preziosa.


Parkering
Både i Köpenhamn och Kiel är det möjligt att parkera bilen nära fartyget. 

 http://www.portparking.de/en

I Kiel finns plera möjligheter och priser startar från 76 Euro för en vecka. Det är möjligt att beställa och betala för parkering hemifrån vida hemsidan: http://www.portparking.de/en. Fyll endast i ”Availability check ” på högra sidan. Fartygen använder oftast Ostseekai. 

Oceankaj: Det är möjligt att använda den allmänna parkeringen, som är cirka 50-100 meter från fartygen. Det finns plats för ca. 200 bilar och det är en betalningsplats utan möjlighet till förhandsbokning.

Frihavnen: Vänligen kontakta kryssterminalinformationen vid ankomst. De ordnar parkering av din bil i ett lager om det finns plats tillgängligt, alternativt hittar de en utomhusparkeringsplats. Din bil kommer att vara parkerad på Copenhagen Malmö Ports egendom på egen risk och kostnad. Priset för att stanna parkerat en hel vecka är 90 Euro och sedan 15 Euro per dag. Kontakta kryssningsterminalen för mer information på telefon +45 22 92 34 75.

Langelinie och Nordre Toldbod: Tyvärr kan du inte parkera under en längre period vid Langelinie och Nordre Toldbod. Om du reser härifrån är det närmaste parkeringshuset vid Dronningens Tværgade 4, 1302 København. Det kostar 320 DKK per dag 


Pass/Visum 
Alla passagerare måste ha ett giltigt pass med sig. Tänk på att passet ska vara giltigt i minst sex månader efter hemkomsten. 

-Visum
Var uppmärksam på att flera länder kräver visum. Det är därför viktigt att du kontrollerar vilka regler som gäller för ditt resmål och eventuellt skaffar visum. Passagerare är själva ansvariga för följder av saknat visum eller ogiltigt visum. 

-In- och utreseregler 
Det är ditt ansvar att känna till in- och utreseregler i de länder du reser till. Det är myndigheterna i varje enskilt land som bestämmer reglerna ör in- och utresa och avgör om du uppfyller reglerna.  Vi rekommenderar att du kontaktar landets ambassad eller konsulat eller immigrationsmyndigheten i landet och undersöker de aktuella regler som gäller, före du reser. 

-Canada 
Du kan vara visumfritt i Canada i 90 dagar. Du måste dock ha en ETA, inresetillåtelse, för att kunna resa in i Canada. Det kostar cirka ??? kanadensiska dollar. Inresetillståndet gäller i fem år eller tills dessa att passet löper ut. Du behöver pass, kreditkort och en mejladress för att söka inresetillstånd. Det tar cirka fem minuter att söka och du får en bekräftelse omgående. Tänk på att skriva ut en kopia av din ETA när den är godkänd och ta med den på kryssningen. 

Tryck här för att söka inresetillstånd

Best Travel rekommendear att du gör registreringen så fort som möjligt och senast en månad före avresa.


USA
Du kan uppehålla dig visumfritt i USA i 90 dagar. Du behöver dock en ESTA för att resa in i USA. ESTA är ett godkännande i förtid som ger dig tillåtelse att gå ombord flyg eller fartyg med USA som destination. Det är obligatoriskt att göra en elektronisk förhandsregistrering innan inresa i landet. Utan en godkänd ESTA-registering kommer du att bli avvisad. 

Tryck här för att göra din online-ansökan 

Observera; Du bör endast använda länken ovanför. De tär den officiella sidan till ESTA-registreringen och det kostar $14 per person att ansöka om ESTA (januari 2020). Svaret på din ansökan om ESTA (ESTA-status) kan du se online på samma sida som du ansöker på. 

Registreringen ska ske elektroniskt, SENAST 72 timmar före avresan. Best Travel rekommenderar att du gör registreringen så fort som möjligt och senast en månad före avresa. En ESTA gäller i två år eller till dess att passet löper ut, vad som kommer först. 

Normalt godkänds en elektronisk ESTA-registrering med en gång, men om svaret blir ”PENDING” (avvänta) görs en rutinmässig undersökning och svaret från myndigheterna kommer inom 72 timmar. Som resenär får du ett kontrollnummer som du ska skriva ner och ta med på resan. Skriv också ut den godkända ansökan och ha med dig i ditt pass. Skulle du mot förmodan få ett avslag på din ESTA-ansökan måste du kotnakta den amerikanska ambassaden. Ett godkännande av ESTA garanterar inte inresa i USA. Godkännandet är endast ett förhandsbesked som tillåter dig att resa till USA. Det egentliga inresetillståndet ges av immmirgrationspersonal vid ankomst till USA. 


Speciellt för Ryssland
Om din kryssning kommer att gå via Sankt Petersburg kan svenska medborgare ansöka om ett e-visum som är giltigt i sju dagar. Det gäller även om du endast är ombord på fartyget eller är med på fartygets utfärder. Du kan tidigast söka visum 20 dagar innan ankomst. Formulär hittar du på: 

https://electronic-visa.kdmid.ru/index_en.html
 

Speciellt för Kuba 
Ska du på kryssning med avsegling från Kuba krävs turistvisum till Kuba. Köper du en kryssning och flyg till Kuba som ett paket hos Best Travel är detta inkluderat och behöver då en kopia av fotosidan i ditt pass för att kunna ordna visum. Detta visum är endast giltigt för ett besök, det vill säga en inresa och en utresa ut ur landet. Därför levereras ett turistvisum till när fartyget vänder tillbaka till Havanna vid avslutningen av kryssningen. 

Turistvisum, Tarjeta de Turismo, är inte ett märke i passet men ett separat dokument som ska visas vid både in- och utresa i Kuba tillsammans med giltig försäkring på spanska eller engelska. Det får du av ditt försäkringsbolag. 

I hamnarna på Jamaica, Caymanöarna och i Mexiko är inga lokala visum nödvändiga om man är i landet i maximalt 24 timmar med ankomst och avresa med samma fartyg. 

Alla passagerare ska ha en reseförsäkring som är giltig i alla hamnar där fartyget anlöper under kryssningarna.  Denna försäkring ska täcka utgifter för läkarhjälp och eventuell hemtransport om passageraren blir sjuk, skadad eller i händelse av dödsfall. 

Köper du endast kryssning genom oss och ordnar din flygtransport själv, måste du själv ansvara för ditt visum till Kuba.


Personal
På fartygen kommer du att möta personal från flera olika länder. Då MSC är ett italienskt rederi är oftast officerare italienare. Det används flera språk ombord. Svenskar kommer att motta information på engelsk. Om det är ett mindre antal resenärer följer inte en representant från Best Travel eller annan svensk reseledare med på turerna. 


Prisnivå ombord
Priserna för drycker ombord ligger på en rimlig nivå. Kaffe/te/juice till frukost, kaffe/te till afternoon tea samt vatten till alla måltider (serveras i karaffer/kannor) är gratis. Dygnet runt kan man i fartygets bufférestaurang hämta gratis kaffe/te och vatten. Prisnivå (med förbehåll för ändringar) är: 

Läsk €2, 90, öl €4,90, vatten på flaska €2, kaffe/te €2, 1 flaska vin från €15, 1 karaff vin från €9 och alkoholhaltiga drinkar €7. Det är ofta bra erbjudande på drinkar varje kväll i baren. Man har också möjlighet att köpa ett förbetalt drinkkort som ger rabatt. Läs mer i programmet som läggs i din hytt varje kväll. 


Program 
Vare kväll läggs ett program i din hytt. I detta kan man läsa vad som händer nästa dag. När fartyget är i hamn, vilka sevärdheter som passeras, vilka utflykter som erbjuds och vilken klädsel som rekommenderas till nästa dags middag med mera. Det finns också väderleksinformation i programmet. I programmet finns en lista på aktiviteter som erbjuds nästa dag och det finns alltid erbjudanden på drycker och exempelvis spa-behandlingar. Väsentliga nyheter och information om resan finns också med. Programmet är skrivet på engelska. I programmet, när kryssningen börjar närma sig slutet, kan man också läsa mer om de formaliteter som gäller vid avstigning.


Klädsel
Klädsel är mycket avslappnad, som på vilken semester som helst. På middagarna finns tre olika klädkoder; avslappnat, informellt och formellt. Avslappnat kan vara exempelvis skjorta/T-shirt och ett par byxor. Informella middagar ska jeans undvikas och en kavaj eller liknanden för herrarna och en kjol eller klänning för damerna. Till formella middagar, exempelvis på kaptenens galamiddag, förväntas att herrarna har, gärna mörkare färg, kavaj, medan damerna rekommenderas att använda en snyggare kjol/klänning. Det är förbjudet att uppehålla sig i restaurangerna i badkläder, morgonrock eller utan skor. På kvällar är det inte tillåtet med shorts i restaurangerna. I det dagliga programmet, som delas ut till hytterna, framgår vad som rekommenderas till nästa dags middag. 


Reseledare
Det följer inte med en svensk reseledare på MSC:s kryssningar om inte detta är uttryckligen specificerat som inkluderat på just din resa. Personalen ombord talar engelska och utfärderna guidas även på engelska. 


Rökning 
Rökning är inte tillåtet i hytten, inte heller på balkongen om hytten har detta. Rökning är inte tillåtet i restaurangerna, teatern och i de flesta allmänna områden.  Det finns rökområden och de har rökskylt. På pooldäcket är rökning endast tillåten i ett begränsat område. På utfärdsbussarna är rökning förbjudet.


Solstolar
På pooldäcket finns många sol- och liggstolar. De är gratis men man kan inte reservera dem om du inte använder dem. Det finns gratis handdukar på pooldäcket.


Specialmåltider och särskilda behov
Vid beställning av resan eller i god tid innan avresa måste du upplysa om eventuella önskemål om specialmat. Det är möjligt att få vegetarisk, glutenfritt och andra specialmåltider. Denna service kostar inget extra. 

Har du med rullstol eller behöver assistans ombord ska du fylla i en Special Needs-formulär. Du kommer till formuläret genom att klicka här. Formuläret fylls i online och sänds direkt till MSC Cruises. Alternativt kan du skriva ut formuläret och skicka till Best Travel. Så ser vi till att formuläret kommer till MSC Cruises. 


Utfärder
I varje ankomsthamn arrangeras flera olika utfärder. Du hittar mer information i programmet som kommer till din hytt samt i Excursion Office där man beställer utfärderna. Du kan också beställa utfärderna direkt från din hytt med hjälp av den interaktiva tv:n. 
Det är också möjligt att boka utfärderna redan på resans första dag och fram till dagen före ankomst till hamnen det gäller. På MSC:s hemsida kan man läsa mer om ankomsthamnarna och urvalet av utfärder – tryck här för att se/beställa utfärder. 
Tänk på att utfärderna inte har svensk reseledare. Barnpriser på utfärder gäller barn upp till 13 år. 

Observera: Spara upp till 20 procent på dina utfärder, om du förbeställer, antingen till Best Travel (senast 35 vardagar före avresa) eller på MSC Cruise:s egna websida (senast fyra dagar före avresa). 

Vill du beställa din MSC-utfärd genom Best Travel ska du bara meddela utfärdskoden för den utfärd som det gäller. Exempelvis ”FLA14” för utfärden ”Fjordic Views by Boat and Coach” i Flåm på kryssning i Norge.


Underhållning och aktiviteter ombord
Varje kväll ombord är det en flott show på den stora teatern. Det är två shower varje kväll med tanke på måltidstiderna i restaurangerna. Man äter först och därefter möjlighet att se kvällens show. Dessutom är det varje dag levande musik ombord på fartygets många barer och lounger. Under dagen arrangeras varje dag olika aktiviteter alltifrån bingo eller aerobics till vinprovning. Det finns också en barnklubb (ej svensktalande personal) för barn i alla åldrar (från tre år). Deltagande i all underhållning, aktiviteter och barnklubbar är gratis. 

Det krävs extra betalning för följande service: fotograf, casino, videospel, 4D-biograf (MSC Splendida, MSC Fantasia och MSC Magnifica) och Formel 1-simulator (endast på MSC Splendida och MSC Fantasia), golf-simulator (endast på MSC Sinfonia), bowling (endast på MSC Splendida och MSC Magnifica) internetstationer, frisör, barberare, skönhetssalong, turkiskt bad, sauna och massage samt tvätt och strykning. 

Träningsfaciliteter för golf ombord på MSC Musica, MSC Orchestra och MSC Poesia kan användas gratis. 


Unicef 
När du reser med MSC stöttar du också Unicef:s humanitära arbete för gatubarn i Brasilien. Därför uppmanas alla gäster att donera en €1 per gäst/kryssning (ej per dag). Om du accepterar denna donation ska du inte göra något. Om du inte önskar stötta projektet kan du vända dig till receptionen före sista kvällen på resan. 


Vaccinationer 
På kryssningar i Norden och Medelhavet krävs inga särskilda vaccinationer. Till resmål längre bort kan det vara nödvändigt med vaccinationer mot sjukdomar som Hepatit, Gula febern, Meningitis med flera. Best Travel rekommenderar därför att du kontrollerarar via Vaccinationscentrum vad som gäller just för din resa.


Valuta 
Priserna ombord på kryssningar i Skandinavien och Europa är i euro medan det på kryssningar i Karibien, Amerika och Sydamerika är i dollar. 


Tvätt/strykning
På alla fartyg finns ett tvätteri (ej självbetjäning) som mot tillägg erbjuder tvätt och/eller strykning av kläder. Ytterligare information och prislista finns i hytten. 


Web check-in
Inom 14 dagar efter att du har beställt din kryssning får du information från Best Travel om web check-in i samband med din kryssning. 

När det görs web check-in får man en profil på www.msccruises.se. Innan kryssningen börjar är det möjligt att logga in på sin profil och köpa utfärder, dryckpaket med mera. 


Yacht Club 
På MSC Fantasia, MSC Splendida, MSC Divina, MSC Preziosa, MSC Meraviglia, MSC Seaview och MSC Seaside finns en extra kategori för de gäster som önskar en kryssning med extra lyx. Hytter som är på översta däck i ett avskilt område med hytter med extra hög kvalitet. Hytterna är lite större och har bland annat sängkläder i första klass egyptisk bomull, marmorbadrum, Nintendo Wii-konsol och walk-in-closet. MSC Yacht Club är som ett exklusivt fartyg i fartyget med egen reception, lounge och restaurang. Det finns också ett pool-område och en egen restaurang endast för gäster i MSC Yacht Club. Läsk, cocktails, öl, vin, vatten och alkohol samt kaffe är inkluderat i priset. Även dryckerna i minibaren i din hytt är inkluderad.