Skip to main content

Skottland

Rundresa i Skottland

Skottland är en magisk upplevelse! Ett vidsträckt rike med ändlösa vackra landskap, sagoomspunna slott och borgruiner, stridande klaner och får som betar på gräsvallar. På vår rundresa i Skottland får du uppleva en fin och varierad rundresa i skottarnas vidunderliga land.

Rundresan startar i Skottlands största stad, Glasgow. Härifrån går resan till det berömda slottet Stirling Castle, som ligger högt på en kulle och överblickar slättlandskapet. Vi fortsätter genom det vackra landskapet längs Loch Lomond till Fort William. Här kan vi se fram emot en färd med det berömda Jakobitertåget, som är känt som Hogwarts Express i de populära filmerna om Harry Potter. Efter en avstickare till Isle of Skye ser vi det ikoniska slottet Eilean Donan och vi kikar efter sjöodjuret när vi åker båt på Loch Ness. Utanför Inverness besöker vi Culloden, där Charles Stuart och jakobiterna blev besegrades av lojalisterna 1746. Vid floden Spey lockas vi av de många whiskydestilleriernas pagoder innan vi ska få uppleva det otroliga samarbetet mellan en fåraherde och hans hund. I golfens hemvist, St. Andrews, ska vi bl.a. besöka St. Andrews Castle innan vi ankommer till huvudstaden Edinburgh. Här ska vi bl.a. gå på The Royal Mile och se det imponerande Edinburgh Castle.

Dagsprogram

 • RESPLAN
  • Dag 1 - Ankomst - Helix Park - Glasgow
  • Dag 2 - Stirling - Det västliga höglandet
  • Dag 3 - Fort William – Tågresa - Isle of Skye
  • Dag 4 - Eilean Donan Castle - Loch Ness - Culloden
  • Dag 5 - Whisky på Speyside - Fårfarm
  • Dag 6 - St. Andrews – Edinburgh
  • Dag 7 - Edinburgh
  • Dag 8 - Hemresa

  INGÅR I PRISET
  • Flyg till Edinburgh t/r inklusive bagage
  • Busstransport i Skottland
  • 7 övernattningar på 3-stjärniga hotell
  • 7 x frukost
  • 5 x middag
  • Utflykter och entréer enligt program
  • Svensktalande reseledare

  INGÅR INTE I PRISET
  • Övriga måltider och drycker
  • Dricks
  • Försäkringar
  • Entréer som inte finns beskrivna i programmet

  EVENTUELLA TILLÄGG PER PERSON
  • Enkelrumstillägg 2800 SEK
  • Bestämd plats i bussen 200-350 SEK
  • Avbeställningsskydd kostar 6 % av resans pris
  • Reseförsäkring 290 SEK

 • Dag 1: Ankomst - Helix Park - Glasgow

  Så har vår resa i Skottland startat! Från Edinburghs flygplats kör vi till Helix Park. Helix Park är ett markområde på 350 hektar, som är uppbyggd i olika stigar till glädje för migrerande fåglar, stavgångare, cyklister och andra friluftsentusiaster.
  Vi ska se de berömda skulpturerna av de så kallade kelpierna, skotska mytologiska väsen hästskepnad som sägs bo i höglandets sjöar. Vi fortsätter till Glasgow, där vi har en kort stadsrundtur i buss. Glasgow är Skottlands största stad med en internationell atmosfär, trevliga shoppinggator och ett stort urval av historiska och nutida sevärdheter. Övernattning på hotell i Glasgow-området, middag på hotellet eller närliggande restaurang.

 • Dag 2: Stirling - Det västliga höglandet

  Efter frukost lämnar vi Glasgow. På väg ut ur staden kör vi förbi den imponerande St. Mungos katedral som är byggd i skotsk gotisk stil. Kyrkan är en av få medeltidskyrkor i Skottland som överlevde reformationen och som än idag har intakt tak. Kyrkan finns nämnd i bl.a. Walter Scotts berättelse om Rob Roy. Vi sätter kurs genom det centrala Skottland med målet den trevliga staden Stirling. Vi besöker det berömda Stirling Castle som ligger högt upp på en kulle. Här bodde Skottlands kungar och drottningar. På slottsområdet ska vi bl.a. se den högtidligt restaurerade Great Hall där det hålls banketter och där också drottning Mary av Skottland firade sin sons dop. Sonen som senare blev kung James VI. Vi kikar in i köket som skulle klara av dessa festligheter och vi får också uppleva palatset, utställningar och har en vidunderlig utsikt över landskapet som gett slottet den perfekta utkiksplatsen för att se fiender. Vi fortsätter genom det vackra, västliga höglandet till vårt hotell där vi äter middag och övernattar.

  Stirling - Det västliga höglandet
 • Dag 3: Fort William – Tågresa - Isle of Skye

  Fort William är porten till the Great Glen, dalgången som löper från Fort William upp till Inverness. I Fort William stiger vi på det berömda ånglokståget Jakobitertåget. Känt som Hogwartsexpressen i de populära Harry Potterfilmerna. Längs vägen ser vi bl.a. Glenfinnan-monumentet, varifrån Bonnie Prince Charles startade sin tragiska marsch mot London för att kräva den skotska och engelska tronen 1745. Tåget kör också över den imponerande Glenfinnan-viadukten, som ligger högt över dalen med 21 valv, innan vi kommer fram till den mysiga lilla kustbyn Mallaig.
  Från Mallaig åker vi på en kort, men otroligt vacker båttur till Armadale på ön Isle of Skye. Vi kör en liten tur på den vackra ön och njuter av det spektakulära landskapet. Därefter sätt vi kursen mot vårt hotell. Vi övernattar antingen på Isle of Skye eller på fastlandet. Middag intar vi på hotellet.

  Fort William – Tågresa - Isle of Skye
 • Dag 4: Eilean Donan Castle - Loch Ness - Culloden

  Efter en smaklig skotsk frukost kör vi de få kilometrarna till den berömda och välfotograferade borgen Eilean Donan Casle, som ligger vackert omgärdat av vatten. Efter att fått uppleva lite av borgens hemlighet kör vi vidare längs den kaledoniska kanalen som blev anlagd för att förbinda fyra sjöar och som skapade en farbar väg från Atlanten till Nordsjön. En av de fyra sjöarna är Loch Ness. Vi ser ruinen av Urquhart Castle, som ligger på Loch Ness västsida. Sedan åker vi båt på sjön och försöker hålla utkik efter odjuret Nessie som har setts mer än 3 500 gånger genom åren. Vi avslutar dagen med att besöka Culloden slagfält där Bonnie Prince Charles och jakobiterna led nederlag 1846 och tvingades ge ifrån sig den skotska tronen till huset Stuart. Vi äter middag och övernattar i Inverness.

  Eilean Donan Castle - Loch Ness - Culloden
 • Dag 5: Whisky på Speyside - Fårfarm

  Idag är det whiskyns gyllene historia och process som lockar när vi besöker ett av de berömda destillerierna i Speyside längs vägen Speyside Malt Whisky Trail. Här finns fler än 50 producenter av ”livets vatten”. Speyside är platsen där man producerar världens bästa whisky- som de säger själva! Vi fortsätter till Johnstons of Elgin, där familjen i 215 år har arbetat med ull till de läckra skotskrutiga pläderna och kiltarna, och vi får tid att låta oss festas och kanske finna turens bästa souvenir. Innan vi kör vidare blir det möjlighet att äta lunch i kaféet (inte inkl.). I utkanten av nationalparken Cairngorm väntar oss en annorlunda upplevelse när vi besöker en fårfarm och får se en demonstration av samarbetet mellan fåraherde och hans hund. Vi övernattar i den mysiga viktorianska staden Pitlochry.

  Whisky på Speyside - Fårfarm
 • Dag 6: St. Andrews – Edinburgh

  Efter frukost kör mot sydöst och vi säger farväl till det skotska höglandet. Turen går till golfens födelsestad, St. Andrews, och här finns den berömda golfbanan ”Old Course”, och universitetet där Prins William och Kate Middleton möttes. St. Andrews är också gamla medeltida gator, butiker med och utan golfsouvenirer och de stämningsfulla ruinerna av Skottlands största, gotiska katedral. Det finns möjlighet att besöka St. Andrews Castle, som under medeltiden var säte för Skottlands ärkebiskop och som var symbolen för att avspegla kyrkans makt och välstånd och som också omfattade St. Andrews katedral. Från St. Andrews sätter vi kompassen mot Skottlands huvudstad, Edinburgh, som vi anländer till via den 2,5 km långa Forthbron. Vi inkvarterar oss på vårt hotell och idag är middagen på egen hand. På gångavstånd från hotellet finns flera restauranger.

  St. Andrews – Edinburgh
 • Dag 7: Edinburgh

  Idag är det Edinburgh som står på programmet och med vår buss åker vi på en panoramatur runt i den vackra staden. Sedan besöker vi Edinburgh Castle, som ligger på toppen av en gammal vulkan och som kan ses från nästan hela staden. Resten av dagen är fri. Vi rekommenderar en promenad på the Royal Mile som sträcker sig från Edinburgh Castle till Holyrood Palace.

  Holyrood Palace har varit kungligt residens sedan 1500-talet och drottning Elizabeth II tillbringar en vecka varje sommar här. I Holyrood ser vi också den spektakulära parlamentsbyggnaden och ruinerna av Holyrood Abbey samt utsikten från vallen Arthur's Seat. Legenden om kung Arthur och riddarna kring det runda bordet sägs ha utspelats här. På Princes Street hittar du mängder av butiker och kaféer. New Town har flotta boulevarder, vackra torg, stora hus och myndigheter, och Old Towns gamla gränder och stämningsfulla gator visar upp en Edinburghs historia. Stadsdelen New Town byggdes när Old Town blev överbefolkat och drabbat av sjukdomar under 1700- och 1800-talet. Middag på egen hand.

  Edinburgh
 • Dag 8: Hemresa

  Så är det då dags att säga farväl till Edinburgh och Skottland för denna gång. Transfer till flygplatsen och flyg tillbaka mot Köpenhamn.

  Obs; Hotelprogrammet varierar från avresa till avresa. Inkvartering på andra hotell med motsvarande standard kan förekomma. Tänk på att dubbelrum i Skottland ofta har trekvarts säng. Ni kan önska separata sängar, men det kan inte garanteras.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
29/7KöpenhamnRundresa i SkottlandMer än 817 995:-Boka

Hotell

Rundresa i Skottland
Rundresa i Skottland
Skottland - Hotell standard i Storbritannien är i princip som i resten av Europa, men vi anser att standarden kan variera inom samma klassificering. Många gånger ser vi att nyare, internationellt inr...